Δημοτικό Σχολείο Βάβλας: Εκατό δέκα Χρόνια από την Ίδρυση του

Το δημοτικό σχολείο Βάβλας, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ιδρύθηκε το 1905 από τον αείμνηστο ευεργέτη του χωριού Ονησίφορο Μιχαηλούδη.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Κρατικό Aρχείο, το πρώτο δημοτικό σχολείο στη Βάβλα ιδρύθηκε το Γενάρη του 1886,  δηλαδή 19 χρόνια πριν το κτίσιμο του νέου δημοτικού σχολείου.
Τα στοιχεία του Κρατικού Αρχείου μας πληροφορούν ότι από το 1886 μέχρι το 1894 υπηρέτησαν 6 διαφορετικοί δάσκαλοι.
Από το 1894 μέχρι το 1905 δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη λειτουργία του σχολείου.
Από το 1905 μέχρι το 1911 το σχολείο λειτουργούσε με παιδιά των κατοίκων της Βάβλας, που σύμφωνα με στοιχεία το 68% ήταν αγόρια και το 32% κορίτσια.  Τότε πολλοί γονείς πίστευαν ότι η μόρφωση δεν ήταν απαραίτητη για τις γυναίκες!!
Την περίοδο 1911-14 στο σχολείο της Βάβλας φιλοξενήθηκαν και τα παιδιά της Λάγιας.
Από το 1914-1965 το σχολείο λειτούργησε με παιδιά της Βάβλας. Την περίοδο 1965-1977 λόγω του μικρού αριθμού των μαθητών λειτούργησε με παιδιά από τη Λάγια και Βάβλα.
Η σχολική χρονιά 1977-78 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο και η λειτουργία του διακόπηκε τα Χριστούγεννα του 1977.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, στο δημοτικό σχολείο υπηρέτησαν 31 δάσκαλοι.  Δυστυχώς δεν βρέθηκαν ολοκληρωμένα στοιχεία για τους μαθητές που φοίτησαν.  Το σχολείο λειτουργούσε πάντοτε ως μονοδιδάσκαλο και υπήρξε σχολική χρονιά με 61 μαθητές.
Έκτοτε, μέχρι το 2014 μέρος του κτιρίου του δημοτικού σχολείου χρησιμοποιείτο ως ιατρείο και το υπόλοιπο ως αποθήκη.
Το 2014, μετά από προσπάθειες του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Συνδέσμου Ανάπτυξης Βάβλας, το κτίριο μετατράπηκε σε Πολιτιστικό Κέντρο. Το κτίριο είχε ήδη κηρυχθεί ως διατηρητέο και μικρό μέρος του έχει μετατραπεί σε κουζίνα και ιατρείο, το δε υπόλοιπο χρησιμοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο για φιλοξενία εκδηλώσεων και εκθέσεων.
Η δαπάνη για τη μετατροπή του κτιρίου σε Πολιτιστικό Κέντρο έγινε από το κράτος.  Ο εσωτερικός εξοπλισμός έγινε με δαπάνη του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Συνδέσμου Ανάπτυξης Βάβλας.

Εκδήλωση: Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Το Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ανάπτυξης και την Εκκλησία της Βάβλας, διοργάνωσαν την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016, στις 4 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο της κοινότητας, εκδήλωση με τα ακόλουθα θέματα:

  1. Φιλολογικό μνημόσυνο για τον ευεργέτη της κοινότητας, αείμνηστο Ονησίφορο Μιχαηλούδη, με ομιλητή τον Γεώργιο Παττίχη, κοινοτάρχη.
  2. Δημοτικό Σχολείο Βάβλας, 110 χρόνια από την ίδρυση του, με ομιλητή το Χριστάκη Λεβέντη, εκπαιδευτικό.
  3. Απόδοση τιμής στον κ. Κώστα Μιτσίδη για την πολύχρονη προσφορά του στην κοινότητα.
  4. Κόψιμο βασιλόπιττας.

Η πρωτοποριακή αυτή εκδήλωση, υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη και την παρακολούθησαν πάνω από 70 άτομα, βαβλίτες και φίλοι της Βάβλας.
Τη ζωή και το έργο του αείμνηστου ευεργέτη Ονησίφορου Μιχαηλούδη παρουσίασε ο κοινοτάρχης Γιώργος Παττίχης.
Την πορεία του δημοτικού σχολείου παρουσίασε ο εκπαιδευτικός Xριστάκης Λεβέντης.
Για τη ζωή και την προσφορά του Κώστα Μιτσίδη, μίλησε ο Γιώργος Παττίχης.  Στον Κώστα Μιτσίδη προσφέρθηκε αναμνηστική πλακέτα από το Κοινοτικό Συμβούλιο, προσωπογραφία του τιμώμενου από το Σύνδεσμο Aνάπτυξης Βάβλας και εικόνα από την εκκλησία.
Το κόψιμο της βασιλόπιττας συνόδευσαν εκκλησιαστικοί ύμνοι και τραγούδι για τον παλιό χρόνο.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν πρόχειρα εδέσματα που συνοδεύονταν από ζεστά ροφήματα.
Όσοι πήραν μέρος στην εκδήλωση εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και συγχάρηκαν τους συνδιοργανωτές για την πρωτοποριακή τους ιδέα.
Οι πιο κάτω φωτογραφίες δείχνουν στιγμιότυπα από την εκδήλωση.
Πρόσθετα παρουσιάζονται οι ομιλίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο Κώστας Μιτσίδης γεννήθηκε στη Βάβλα το Νιόβρη του 1924.
Παντρεύτηκε τη Μαρούλα και έκαμαν 4 παιδιά, 2 γιούς και 2 κόρες.
Από νεαρής ηλικίας αναμίχθηκε στα κοινά.  Σε ηλικία 20 χρόνων περίπου υπήρξε ο πρώτος γραμματέας της ΠΕΚ ή όπως ονομαζόταν τότε ΟΧΕΝ Βάβλας.
Το 1953 σε ηλικία 29 χρόνων διορίστηκε Επίτροπος στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου υπηρέτησε ανελλιπώς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, δηλαδή 63 ολόκληρα χρόνια.
Το 1960, με τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας διορίστηκε ως Κοινοτικός Σύμβουλος και υπηρέτησε ως Σύμβουλος και Αναπληρωτής Κοινοτάρχης μέχρι το 2001.
Από το Γενάρη του 2002 μέχρι το Δεκέμβρη του 2006, δηλαδή για 5 χρόνια υπηρέτησε ως κοινοτάρχης.  Η συνολική υπηρεσία του στο Κοινοτικό Συμβούλιο ήταν 46 χρόνια.
Ο Κώστας υπήρξε άτομο προοδευτικό και πολλά έργα στο χωριό φέρουν τη σφραγίδα του.  Συνεργάστηκε πολύ στενά με το Σύνδεσμο Ανάπτυξης Βάβλας και αυτό βοήθησε πολύ στην όλη ανάπτυξη του χωριού.
Σε αναγνώριση της όλης προσφοράς του προς την κοινότητα Βάβλας, η οποία προσφορά του κρίνεται ως πλούσια, γόνιμη και ουσιαστική, το Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ανάπτυξης και την εκκλησία Βάβλας, του απονέμουν τιμητική πλακέτα, εις ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την όλη συνεισφορά του.

Γιώργος Παττίχης
Κοινοτάρχης

Ο μεγάλος ευεργέτης της Βάβλας
Ο αείμνηστος Ονησίφορος Μιχαηλούδης γεννήθηκε στη Βάβλα το 1849 από πτωχούς γονείς.
Σε ηλικία 17 χρόνων πήγε στην Αίγυπτο, που τότε ανθούσε ο Ελληνισμός, για να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή.
Εκεί εργάσθηκε σκληρά ως υπάλληλος σε καταστήματα συμπατριωτών του και σταδιακά με την εργατικότητα και το επιχειρηματικό του πνεύμα εξελίχθηκε σε έμπορο και επιχειρηματία.
Παντρεύτηκε στην Αίγυπτο με Κύπρια από την Αθηαίνου με την οποία απόκτησε 5 παιδιά, 4 γιούς και 1 κόρη.

Ο Ονησίφορος επισκέπτετο συχνά την πατρίδα του και έμενε στη Βάβλα την οποία αγαπούσε πολύ, γι αυτό και έκαμε αρκετές ευεργεσίες:

  • Το 1900 έκτισε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.  Οι κάτοικοι της Βάβλας προσέφεραν δωρεάν χειρωνακτική εργασία για την υλοποίηση του έργου.  Το 1926 ολοκληρώθηκε το κτίσιμο του καμπαναριού, με χρήματα που άφησε ο Ονησίφορος.
  • Το 1905 έκτισε το νέο δημοτικό σχολείο του χωριού, καθώς και κατοικία για το δάσκαλο.
  • Έκτισε νέο κοιμητήριο λίγο έξω από το χωριό, διότι το παλιό κοιμητήριο βρισκόταν στον περίγυρο της εκκλησίας.
  • Έφερε πόσιμο νερό στο χωριό από την περιοχή Λάζαρος, που βρίσκεται γύρω στα 4 χιλιόμετρα μακριά από τη Βάβλα.
  • Άφησε ποσό χίλιων λιρών για να χρησιμοποιούνται οι τόκοι του ως εισόδημα για το χωριό.Το 1907 αγόρασε ένα μεγάλο κτήμα στην Αλαμινό, γνωστό ως «Τσιφλίκι της Αλαμινού», το οποίο σήμερα διαχειρίζονται οι κατιόντες συγγενείς του.

Εκτός από τη Βάβλα έκαμε ευεργεσίες και σε άλλα μέρη, όπως:

  • Το 1909 έκτισε δημοτικό σχολείο στην Αλαμινό
  • Έκαμε δωρεές στην εκκλησία της Φανερωμένης Λάρνακας και στις Μονές Μαχαιρά και Σταυροβουνίου.

Ο Ονησίφορος Μιχαηλούδης, πέθανε το Μάρτιο του 1921 σε ηλικία 72 χρόνων στη Βάβλα όπου διέμενε μόνιμα τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Οι Βαβλίτες τίμησαν το μεγάλο ευεργέτη με την ανέγερση προτομής στο κέντρο του χωριού πάνω από μια βρύση νερού.
Επίσης μνημονεύεται στην εκκλησία ως κτήτορας και ευεργέτης.

Η μεγαλύτερη ίσως τιμή ήταν η ονομασία του δημοτικού σχολείου το 1920, σε «Μιχαηλούδιο Σχολή».
Αιωνία ας είναι η μνήμη του.