Δημιουργία χώρου εκδηλώσεων
Το 2016 ολοκληρώθηκαν τα έργα για τη δημιουργία χώρου εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας στη Βάβλα.
Ο χώρος δημιουργήθηκε σε κτήμα που ανήκει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και έχει εκμισθωθεί στο Κοινοτικό Συμβούλιο.  Είναι αμφιθεατρικός και κατασκευάσθηκε με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον, αφού διατηρήθηκαν όλες οι αμυγδαλιές που υπήρχαν.  Επίσης χρησιμοποιήθηκε πέτρα του τόπου και πουρί για την κατασκευή του.
Στο χώρο υπάρχει νυκτερινός φωτισμός για υπαίθριες εκδηλώσεις,  όπως χοροεσπερίδες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές και άλλα.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το κράτος και η δαπάνη ανήλθε στις €55,000 περίπου.

Εξωραϊσμός/Ανάπλαση παραδοσιακής στοάς
Το 2016 έγινε εξωραϊσμός/ανάπλαση μιας παραδοσιακής στοάς, γνωστής ως «στοά Μιχαηλούδη».
Η στοά αυτή είναι μοναδική στη Βάβλα και αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.  Υπολογίζεται ότι η στοά δημιουργήθηκε γύρω στο 1900 και αποτελούσε το πέρασμα κάτω από την ανώγεια κατοικία του Μιχαηλούδη.
Ο δρόμος κάτω από τη στοά είναι δημόσιος και οδηγεί σε άλλα σπίτια όπου καταλήγει ως αδιέξοδος.
Η στοά που στηρίζεται σε τρεις καμάρες, φωτίζεται τα βράδια με έξι φώτα που βρίσκονται στο πάτωμα, δημιουργώντας μια εξαιρετική εικόνα.

Πλακοστρώσεις δρόμων
Μέσα στα πλαίσια του εξωραϊσμού του χωριού έγιναν πλακοστρώσεις δρόμων με πέτρα του τόπου στον παραδοσιακό ιστό του χωριού.

Εξωραϊσμός της κεντρικής πλατείας του χωριού
Στο τέλος του 2013 ολοκληρώθηκε η ανέγερση της αίθουσας συνεδριάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου και η πλακόστρωση και εξωραϊσμός της κεντρικής πλατείας γύρω από τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Τα έργα αυτά εξωραϊσμού του κέντρου του χωριού εντάσσονται μέσα στα πλαίσια της υλοποίησης των προνοιών του Ρυθμιστικού Σχεδίου.
Η δαπάνη για το έργο αυτό έγινε από κρατικούς πόρους που εξασφαλίστηκαν μέσω των προϋπολογισμών του 2011, 2012 και 2013. Για την υλοποίηση του έργου δαπανήθηκε ποσό πέραν των €100.000.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν πώς ήταν η πλατεία το 2012 και πώς είναι σήμερα.

Η πλατεία πριν τον εξωραϊσμό

Η πλατεία μετά τον εξωραϊσμό

Εγκαίνια του Χώρου Εκδηλώσεων

Το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016, στις 7 το βράδυ, έγιναν τα εγκαίνια του Χώρου Εκδηλώσεων, ο οποίος ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Τα εγκαίνια τελέσθηκαν από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών κο Κωνσταντίνο Νικολαΐδη και σ΄ αυτά παρευρέθηκαν ο Έπαρχος Λάρνακας κ. Οδυσσέας Χατζηστεφάνου και γύρω στους 90 Βαβλίτες και φίλοι της Βάβλας.
Ο χώρος αυτός έχει νυκτερινό φωτισμό και χρησιμοποιείται για διάφορες υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως χοροεσπερίδες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές και άλλα.
Η δαπάνη για το όλο έργο ανήλθε στις €55,000 περίπου και την επωμίσθηκε το κράτος.
Η όλη τελετή των εγκαινίων άρχισε με αγιασμό από τον πατέρα Αλέξανδρο Νικολαΐδη.
Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου κος Παττίχης ευχαρίστησε την κυβέρνηση και την Επαρχιακή Διοίκηση για την όλη συμβολή τους στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους κατοίκους της μικρής μας κοινότητας, οι οποίες μέσω αυτών των έργων συμβάλλουν στην βελτίωση της διαβίωσης των κατοίκων.  Επίσης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν και γίνονται από την κυβέρνηση για να βοηθήσουν στις προσπάθειες του κράτους να συγκρατήσει τους κατοίκους των ορεινών χωριών στον τόπο τους και να κάμουν τη ζωή τους πιο ευχάριστη και να την αναβαθμίσουν ποιοτικά.
Ακολούθησε η αποκάλυψη σχετικής πλακέτας από το Γενικό Διευθυντή και τον Κοινοτάρχη και μετά οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τα πρόχειρα εδέσματα και τα ποτά που πρόσφερε το Κοινοτικό Συμβούλιο.  Την όλη εκδήλωση επένδυσε η ωραία μουσική και τα ποιοτικά τραγούδια που πρόσφερε η ορχήστρα του Μιχάλη Μόζορα.
Όλοι όσοι παρευρέθηκαν στο χώρο εκφράσθηκαν με τα καλύτερα λόγια για την εκδήλωση και εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για την υλοποίηση του νέου αυτού έργου που αναβαθμίζει την κοινότητα μας.
Οι πιο κάτω φωτογραφίες δείχνουν στιγμιότυπα από την εκδήλωση των εγκαινίων.

ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΒΑΒΛΑΣ
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΗΓΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΒΟΥΖΑΣ
Το 1917 κατασκευάστηκε λάκκος, γνωστός ως πηγάδι, για σκοπούς υδροδότησης της κάτω γειτονιάς του χωριού. Για την αποθήκευση του νερού κατασκευάστηκε η χαβούζα, η οποία γέμιζε νερό από ένα πέτρινο αυλάκι που συνδεόταν με το πηγάδι.
Το σύστημα πηγάδι-χαβούζα, λειτούργησε μέχρι το 1925,  οπόταν η Βάβλα υδροδοτήθηκε από πηγή που βρισκόταν στην περιοχή Λάζαρος και κατασκευάστηκε τσιμεντένιο ντεπόζιτο και αριθμός βρυσών (φουντάνες) μέσα στο χωριό.
Μετά το 1925 χρησιμοποιείται μόνο ο λάκκος, κυρίως για σκοπούς ποτίσματος των ζώων. Μετά τη δεκαετία του 1980 το πηγάδι εγκαταλείφθηκε και ο χώρος ερήμωσε.
Το 2012 έγινε η ανάπλαση / αναπαλαίωση του χώρου και των παλαιών κτισμάτων με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κυπριακού Κράτους, κάτω από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, για την Ανάδειξη Στοιχείων Δασικής Κληρονομιάς. Η δαπάνη ανήλθε στις €23.000.
Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί το χώρο και να απολαύσει ένα σπάνιο δημιούργημα των προγόνων μας μέσα σε ένα ήσυχο και μαγευτικό περιβάλλον.


Ανάπλαση του παλιού δημοτικού σχολείου
Το 2014 έγινε συντήρηση και ανάπλαση του παλιού δημοτικού σχολείου. Το παραδοσιακό κτίριο μετατράπηκε σε Πολιτιστικό Κέντρο και μέρος του έχει μετατραπεί σε μικρή κουζίνα και ιατρείο. Το κύριο μέρος της αίθουσας χρησιμοποιείται ως χώρος για φιλοξενία εκδηλώσεων και εκθέσεων.

Καφεστιατόριο στη Βάβλα. Πρόοδος της εργασίας

Το Νιόβρη του 2017 άρχισε το κτίσιμο του καφεστιατορίου, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, οι βασικές εργασίες στην οικοδομή πλησιάζουν προς το τέλος τους. Υπολογίζεται ότι η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι του 2019.

Το έργο αποτελεί ένα στολίδι για το χωριό μας και αναμένεται να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της κοινότητας μας, η οποία φθίνει από χρόνο σε χρόνο.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δίνουν μια εικόνα  της σημερινής κατάστασης του έργου.

Λιθόστρωση δρόμων εντός του χωριού και ανάπτυξη της μικρής πλατείας
Για την ορθολογική ανάπτυξη του χωριού, ιδιαίτερα του παραδοσιακού ιστού, εκπονήθηκε το 2007-2008 από ειδικούς μελετητές Ρυθμιστικό Σχέδιο, βάσει το οποίου άρχισε η λιθόστρωση δρόμων εντός του χωριού, καθώς και η ανάπτυξη της μικρής πλατείας.
Η άδειες για την ανέγερση καφεστιατορίου στο πάρκο έχουν εγκριθεί και τώρα προγραμματίζεται η ετοιμασία σχεδίων για τη δημιουργία τόπου εκδηλώσεων στον ίδιο χώρο.
Ένα άλλο έργο που προγραμματίζεται είναι η αναπαλαίωση, ανάπλαση και ανάδειξη ενός παλαιού ελιόμυλου, που αγοράσθηκε πρόσφατα από την Κοινότητα.
Επίσης προγραμματίζονται μικρότερα εξωραϊστικά έργα, όπως η πλακόστρωση δρόμων και η επένδυση τοίχων με παραδοσιακή πέτρα.
Ένα άλλο έργο που προγραμματίζεται για  τα προσεχή χρόνια είναι η λιθόστρωση του κεντρικού δρόμου/άξονα του χωριού.
Κάποια από τα πιο πάνω έργα θα γίνουν με δαπάνη του κράτους και κάποια άλλα με Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Λιθόστρωση του κύριου οδικού άξονα
Προγραμματίζεται να ετοιμασθεί σχέδιο για λιθόστρωση του κύριου οδικού άξονα της κοινότητας μήκους 200 μέτρων που θα αρχίζει από την είσοδο του χωριού (εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ)  και θα τελειώνει στην έξοδο.  Θα γίνει προσπάθεια το έργο να χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Δημιουργία Δημόσιων Αποχωρητηρίων
Αναμένεται το έργο αυτό να αρχίσει και να ολοκληρωθεί το 2017.

Δημιουργία πολυκέντρου νεότητας και ψυχαγωγίας
Αναμένεται η έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία του πολυκέντρου στις αρχές του 2017.  Το έργο υπολογίζεται να στοιχίσει γύρω στις €400,000 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Αναπαλαίωση παραδοσιακού ελιόμυλου
Έχουν ετοιμασθεί τα σχέδια και εκδόθηκαν οι άδειες για αναπαλαίωση ενός παραδοσιακού ελιόμυλου, από Ευρωπαϊκά κονδύλια της περιόδου 2014 – 2020, που αποτελεί έργο παραδοσιακής κληρονομιάς του τόπου και το ύψος της δαπάνης υπολογίζεται γύρω στις €150,000.

Κοιμητήριο
Το 2015 εκπονήθηκε σχέδιο για βελτίωση και επιδιόρθωση του κοιμητηρίου της κοινότητας.
Το 2016, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από εισφορές (5,300 ευρώ) άρχισε η υλοποίηση του σχεδίου, που μεταξύ των άλλων προβλέπει αύξηση των χώρων ταφής.  Σύμφωνα με το σχέδιο θα γίνει ένας τοίχος αντιστήριξης, πλακόστρωτος διάδρομος, ξύλινο υπόστεγο και επιδιόρθωση του τοίχου που περιβάλλει το κοιμητήριο.
Προγραμματίζεται η συνέχιση των εργασιών για βελτίωση του κοιμητηρίου σύμφωνα με τα χρήματα που θα εισπραχθούν από εισφορές.